Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
Het is een prachtige route vandaag. De paden zijn nog bevroren, beetje oppassen, we lopen vaak op verijsde sneeuw. Ook heel veel plassen, door een dikke ijslaag bedekt, en hardbevroren modder op ons pad. De eerste helft van de etappe gaat door de bossen van het Drents-Friese Wold. We zien op zo’n 50m afstand vier reeën ons pad kruisen.
Het ziet er naar uit dat er vanaf komend weekend een eind komt aan een periode van winters weer, maar voor vandaag wordt, hoewel koud, nog droog en zonnig weer voorspeld. We gaan op pad, willen na twee etappes in de mist de zon wel weer eens zien en wat verder kunnen kijken. Het is een lange etappe, dus we gaan bijtijds van huis en nemen de bus van kwart over 9 vanuit Appelscha. Met een overstap in Hijkersmilde (koud in de wind bij de onbeschutte bushalte!) staan we dan om 10 uur op de Brink in Diever. Eerst koffie bij de bakker en dan aan de wandel. Het vriest nog een beetje, later stijgt de temperatuur naar net iets boven nul. Maar de zon schijnt, hoewel niet uitbundig vanwege de aanwezige sluierbewolking, voorbode van een weersomslag. Er is wat wind, die maakt dat het toch behoorlijk koud aanvoelt. Het beste blijven we zoveel mogelijk in beweging, onze pauzes zijn kort. Geen horeca onderweg, we hebben weer koek en zopie mee. Net buiten Diever passeren we het enige hunebed van vandaag. Ze zijn niet zo dik gezaaid in het westelijk deel van Drenthe. Er moet daar in de buurt ook nog een steenkistheuvel liggen (een graf zonder dekstenen), maar die kunnen we zo gauw niet vinden, ligt wat verder van de route verwijderd.

Vrijdag 27 januari 2017

 

Diever - Appelscha 19,7 km

Dan volgt een mooi stuk over het Aekingerzand. Aan het begin hiervan staat bij de uitkijktoren een grenspaal: we maken vanaf hier even een uitstapje naar Friesland. Ik beklim even de uitkijktoren (Bertus blijft beneden en gelooft het wel). Er wordt geschaatst op de Grenspoel (de grens loopt er dwars doorheen), wat een mooi gebied om te schaatsen! Het is overigens fijn om weer wat kleur in het landschap te zien, hoe sprookjesachtig mooi de grijs- en wittinten van de vorige etappes ook waren. Ook horen we voor het eerst weer vogels zingen in het bos, voorbodes van het naderende voorjaar! Even voor Appelscha komen we bij het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. We hadden gehoopt hier nog even op te kunnen warmen, maar het is helaas gesloten. Dan nog een kleine 4 km naar ons eindpunt, niet het meest aantrekkelijke deel van de route. De in de zomer zo drukke ‘Recreatieboulevard’ (zo wordt geloof ik de Boerestreek met de vele eethuisjes genoemd) biedt een troosteloze aanblik. En wat ligt hier veel hondenpoep in de groenstroken. We lopen maar snel door naar de Vaart, waar onze auto vlak bij de bushalte geparkeerd staat.
D52, Diever
Voormalig armenhuis, nu een hotel.
Hoekenbrink
Aekingerbroek
Zwellende knoppen
Grenspaal en uitkijktoren
Grenspoel
Vanaf de uitkijktoren
Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.