Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
We passeren het Boomkroonpad, waar we picknicken en even naar het toilet kunnen. Vier weken geleden waren we hier nog met onze kleinzoon. Verderop een heideveld met al bijna bladloze, maar nog wel met oranje bessen getooide lijsterbessen. Je kunt aan de natuur wel zien dat de herfst in aantocht is, ook al lopen we nu nog in korte broek en shirtje. Na nog een stukje bos komen we eindelijk bij het eerste hunebed van deze etappe. Dan via een omweg langs een groot grasveld van een graszodenproducent en onder de N34 door, passeren we de volgende twee bij Drouwen, een rustig dorpje met mooie Drentse boerderijen. Na een stukje door de velden komen we bij de hunebedden van Bronneger. Hier staan er wel vijf vlak bij elkaar, een paar maar klein of half in de grond.
Verder weer door de velden langs de flank van de Hondsrug. De laagte in het oosten is goed te zien. Eindpunt van de etappe is het Hunebedcentrum aan de rand van Borger. Ook hier een hunebed, het grootste van Nederland. Vandaag acht hunebedden gepasseerd! We hebben nog tijd voor een glas ijsthee op het terras voor we de bushalte opzoeken. We bezoeken het Hunebedcentrum nu niet, een uitgebreid bezoek laat zich wat moeilijk in de etappes inpassen. We gaan er met onze kleinzoon nog wel een keer heen. Ooit was er waarschijnlijk een bushalte bij het Hunebedcentrum, nu moeten we nog ongeveer een kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte en dan brengt de bus (1 x per uur) ons weer terug naar het busknooppunt bij Gieten. Fietsen ophalen en naar huis.
Twee weken geleden liepen we een stukje GR5 in Zeeland/Brabant en vorige week waren we een beetje ziekjes, geen puf om te wandelen. Maar vandaag wordt het mooi weer, hoog tijd om eropuit te trekken. Het hele stuk van Borger naar Eexterhalte fietsen vinden we een beetje te ver, dus we doen het anders. We parkeren de auto op de P+R van busstation Gieten bij de rotonde N33/N34 en fietsen dan zo’n 2,5 km naar Eexterhalte. Vanmiddag dan terug met de bus. Bij Eexterhalte, waar nog leuk een restantje rails ligt van de voormalige spoorlijn van Assen naar Stadskanaal, is het café gesloten, ook al vermeldde de website dat het in de maanden juli en augustus dagelijks geopend zou zijn. Direct maar op pad dus, het bos in. Al snel komen we langs de rand van het bos te lopen met links akkerland en hoewel een zandweg vinden we het een wat saai stuk. Komt misschien ook omdat we recht tegen de inmiddels al wat laagstaande zon in kijken. Verderop buigen we gelukkig het bos weer in. Bij de zwemplas het Nije Hemelriek is de horeca wel open en kunnen we alsnog even koffiedrinken. Vervolgens lopen we langs een grote zandwinningsplas met onwaarschijnlijk blauw water. Het doet, zo met de dennen langs de oevers, haast een beetje Canadees of Zweeds aan. Nog een plas doet de route aan, ook voormalige zandwinning denken we. Dan volgt een lang stuk keienweg door de Staatsbossen.

Dinsdag 30 augustus 2016

 

Eexterhalte - Borger 18 km

Zandwinningsplas
De tweede plas
Keienweg
D 26 Drouwenerveld
D 19 en D 20 Drouwen
D 20
D 21 Bronneger
D 22 Bronneger
D 25 Bronneger
D 24 vooraan, daarachter D 23 Bronneger
Hunebedcentrum
D 27 Borger
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.