Els' Wandelverslagen
Verslag van het Westerkwartierpluspad, 2014/2015.
Naar boven
Vorige
Gasteren

Dinsdag 17 maart 2015

 

Rottevalle - Opende 13,6 km

Er is opnieuw een stralende lentedag beloofd en dan zijn de wandelkriebels onweerstaanbaar, dus weer even een stukje lopen. Dit keer beginnen we met 8,5 km fietsen. In Rottevalle drinken we eerst een kop koffie uit de thermosfles op een bankje in de zon en dan op pad. Het is inderdaad heerlijk weer; zonnetje, zo’n 16° uiteindelijk en haast geen wind. De route kan ons minder bekoren helaas. Landschappelijk weinig bijzonder, veel langs (drukke) wegen hoewel af en toe een leuker stukje onverhard, en een voor ons onbegrijpelijke lange slinger dwars door Surhuisterveen. Was hier nu niet een aantrekkelijker alternatief voor handen? Zelfs een bedrijventerrein wordt ons niet bespaard. Nu, lekker gewandeld, dat wel, maar een etappe om verder snel te vergeten. Hopelijk is het stuk wat ons nog rest leuker.
Na een paar weken met wat minder weer is het vandaag weer een mooie dag om een stukje te lopen. We fietsen van Lutjegast naar Opende, waar de hoofdweg opgebroken is. Als we zien dat de omleidingsroute samenvalt met de eerste bijna 1,5 km van onze etappe, besluiten we die maar te fietsen en onze fietsen bij het begin van het “Blôde Fuottenpad” te stallen. Hier eerst koffie met een mueslibol en dan op pad, we houden de schoenen maar aan. Een leuk pad, dit blote voeten pad, vooral voor kinderen valt veel te avonturieren en kan je lekker vies worden. Wij proberen dat laatste juist een beetje te vermijden, maar het is hier en daar modderig. Soms moeten we spannende loopplankjes over sloten over, maar verder is het goed te doen voor gewone wandelaars. Aansluitend lopen we de Doezumer Mieden in, natte graslanden, voormalige petgaten langs het grensstroompje tussen Friesland en Groningen, de Lauwers. Een gebied van Staatsbosbeheer, goed onderhouden met gemaaide graspaden, soms heel drassig, maar daar waren we voor gewaarschuwd. Het gebied is te leuk om de alternatieve route over de weg te nemen, de modder op broeken en schoenen nemen we op de koop toe.
Het weer is heerlijk, aanvankelijk bewolkt maar niet koud en als rond de middag de zon doorbreekt gaan de truien uit. De natuur staat letterlijk op uitbarsten: meidoorns worden al groen, de knoppen van de kastanjes zijn enorm en de krentenstruiken staan ook op het punt van bloeien. En overal zingende vogels, vooral tjiftjaffen, maar we zien ook een blauwborst.

Donderdag 9 april 2015

 

Opende - Lutjegast 13,7 km

Bij de Lauwers ontmoeten we drie dames die ook het WKPpad lopen en de weg kwijt zijn, ze lopen al een uur rond te dolen. Ze mopperen nogal over de slechte routebeschrijving in het boekje, wij zijn dus niet de enige met wat kritiekpuntjes. Maar hier vinden wij het niet zo moeilijk en kunnen ze weer op het rechte spoor zetten. Na een ruime kilometer langs de Lauwers door talloze klaphekjes en over bruggetjes gaat de route verder over een schelpenfietspad en rustige asfaltwegjes naar Lutjegast. Even de fietsen ophalen en weer terug naar huis. Dit was wel een van de leukste wandelingen van het WKPpad. Wat een verschil met vorige week.
Weer een mooie lentedag vandaag, voor het zuiden wordt zelfs 25° voorspeld. Dat zal het hier niet worden, bovendien waait er een wat frisse stevige zuidwestenwind, die we, als we van Grijpskerk naar Lutjegast fietsen, tegen hebben. Niettemin heerlijk wandelweer. We starten in Lutjegast met een kop van huis meegebrachte koffie en gaan aan de wandel. We worden eerst zuidwaarts gestuurd richting Grootegast over het Rikkerdapad door de velden en zien daar een stuk of zes reeën. Het pad is aardig goed zichtbaar, gemaaid, we moeten af en toe door hekjes of over bruggetjes. De beschrijving in het boekje is niet zo duidelijk en wijst ons soms een andere kant op. Verderop volgen we het Abel Tasmanpad (A.T. werd geboren in Lutjegast) door een nat gebied van Staatsbosbeheer. Best een aardig gebied, ook weer veel bruggetjes en infopanelen, maar ook hier zaait het boekje alleen maar verwarring, zowel in de beschrijving als de ingetekende route op het kaartje, waardoor we zelfs terechtkomen in een stuk levend veen. Van het soort waar je in zakt (en dus natte voeten krijgt) als je te lang blijft staan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, het is heel kwetsbare natuur. Uiteindelijk kunnen we dan niet verder en zompen we terug naar drogere bodem. We zoeken dan maar ons eigen pad. Men had in het boekje beter kunnen melden dat we hier gewoon de aanwijzingen van het Abel Tasmanpad moesten volgen en af en toe een sticker plakken, er zijn paaltjes genoeg. Dan was er niets aan de hand geweest. Wat een ergernis. Die overigens niet afneemt als we daarna weer een rare, oninteressante slinger eerst door een park en dan door de bebouwde kom van Grootegast maken. Leuk voor een zondagmiddagwandelingetje, maar niet behorend bij een langeafstandswandeling. Ook in het park onduidelijke aanwijzingen.
Pas als we weer noordwaarts op het dijkje aankomen waar we voor de slinger door Grootegast ook al waren wordt de route nog leuk. We volgen hier een paar kilometer lang fietspaden, passeren molen De Eendracht. Verderop bij de weg naar Lutjegast is een Rustpunt.nu op de route. De wind is inmiddels tot bijna stormachtig aangewakkerd, maar hier staan een paar uitnodigende picknicktafels in de luwte op het erf. Binnen zijn drankjes en versnaperingen verkrijgbaar čn, heel prettig in dit open landschap, een toilet aanwezig. Alles met zorg ingericht, leuk! Na deze pauze vervolgen wij de etappe over fietspaden en landweggetjes, een stukje langs het Van Starkenborghkanaal en daaroverheen bij de sluis van Gaarkeuken. Nog een laatste kilometer langs de provinciale weg en dan zijn we bij het station van Grijpskerk, we 13 maanden geleden dit pad ook begonnen. Eind Westerkwartierpluspad.

Woensdag 15 april 2015

 

Lutjegast - Grijpskerk 12,9 km

Nogmaals kerk Rottevalle
Oude boerderij langs de hoofdweg naar Surhuisterveen.
'Haven' bij Surhuisterveen
De blauwborst zat verscholen in de struik.
de Lauwers
kerk van Lutjegast
de Baak
bij de eendenkooi
molen De Eendracht
de sluis bij Gaarkeuken
molen Westerhorner bij Grijpskerk
Op weg naar station Grijpskerk
klaphekje - bruggetje - klaphekje
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact