Els' Wandelverslagen
Verslag van het Westerkwartierpluspad, 2014/2015.
Volgende
Naar boven
Vorige
Gasteren

Zondag 22 juni 2014

 

Leek - Leek 22 km

We gaan maar weer eens een stukje wandelen, het is al weer een poosje geleden. Twee weken geleden belandde ik opeens in het ziekenhuis met hartritmestoornissen. Dat is met medicatie nu aardig onder controle en ik moet weer vertrouwen in mijn lijf krijgen en de grenzen verkennen. Over een dikke week willen we de Alpen weer in, verder over de GR5, dus nu vast een flinke afstand en maar zien hoe het gaat. Er wordt voor vandaag redelijk goed weer voorspeld, wel kans op een buitje, dus regenkleding mee. We parkeren de auto in Leek en lopen weer terug naar Nienoord. Het is zo op de vroege zondagochtend al druk met gezinnen; er blijkt op Nienoord een Telekids-evenement plaats te vinden. Wij lopen maar gauw door, maar de muziek is kilometers ver te horen, zo zal blijken. Wij lopen al snel de Onlanden in, een nieuw waterbergingsgebied ten zuiden van het Leekstermeer en dat verder de Peizer- en Eeldermaden omvat. Op de topokaart in het boekje is er nog niets van te zien, maar hier lopen we al tussen waterplassen en rietlanden. Er valt een buitje, dus even de regenkleding aan. Maar niet voor lang en de rest van de dag blijft het droog. Bij Watersportcentrum Cnossen drinken we koffie en werpen we even een blik op het Leekstermeer. Dan een pad op langs de Molensloot, prachtig stukje, aan weerszijden water, maar het pad is vreselijk overwoekerd. In natte jaargetijden kun je hier helemaal niet lopen, maar ook nu zijn sommige stukjes zo zompig dat we een eind wegzakken. Het stuk is te mooi om te missen; kan hier geen vlonderpad aangelegd worden? We zien tientallen grote rupsen met lange borstelharen.
Even voor Roderwolde worden we aangesproken door een wandelaar die ons herkent van mijn wandelsite. Hij vertelt de site regelmatig te bekijken en heeft ook nog vlak bij ons gewoond. Nou ja, hoe is het mogelijk, een toevallige ontmoeting met een 'volger'! We wisselen even wat ervaringen uit, maar dan moeten we verder, want we hebben nog zo'n tien km te gaan. Er volgen nu vele kilometers asfaltweg door Roderwolde (met z'n molen en Jacobskerk), Foxwolde en Leutingewolde, oude dorpjes die op een zandrug liggen. Prachtige boerderijen met veelal mooie tuinen, maar de wegen zijn redelijk druk en we moeten nogal eens de berm in. We zijn onderhand aardig moe; het extra rondje door Leutingewolde slaan we maar over. Op het laatst nog een stukje bos, achter Nietap langs en dan zijn we weer terug in Leek bij de auto. Wel moe dus, maar verder is het heel goed gegaan.
De route gaat verder over een verhard fietspad, maar verderop moeten we weer een schouwpad langs een sloot volgen. Hier is al lang geen sprake meer van een pad, we banen ons een weg door de hoge begroeiing en moeten oppassen op de been te blijven, want het ligt bezaaid met onzichtbare grote kluiten aarde. Paarden en koeien lopen nieuwsgierig met ons mee: wat doen die vreemde snuiters daar op dat dijkje? Landschappelijk gezien is het hier niet zo interessant, dus je kunt beter de "hoogwaterroute" via het fietspad nemen naar de buurtschap Sandebuur. We strijken even neer voor de picknick en vervolgen dan met een grote slinger door het nieuwste waterbergingsgebied langs het Peizerdiep. Prachtig hier, veel open water. Tien jaar geleden liepen we hier ook al eens op het Domelapad. Waar we toen liepen is nu water. We herinneren ons dat het destijds al wel drassig gebied was.
wkp%20123.jpg
Leekstermeer
Skyline van Groningen
Roderwolde
Jacobskerk Roderwolde
Roodborsttapuit

Woensdag 27 augustus 2014

 

Leek - Nuis 11,5 km

Na een zeer zomerse julimaand (toen wij in een ietwat wisselvallige Franse Alpen zaten) en een evenzo zomers begin van augustus, werd het een paar weken geleden flink koeler en natter. Maar sinds gisteren is het opgeknapt en vandaag gaan we even een stukje wandelen. Het komt niet goed uit om de hele volgend etappe te doen (22 km), dus doen we de helft en een volgende keer de rest. We starten in Leek om even na 11 uur na koffie met heerlijke huisgemaakte pruimentaart bij cafť De Buren. De eerste 7 kilometer lopen we langs water (Leekster Hoofddiep en Tolbertervaart), aan de overkant een drukke weg en een woonwijk. En hebben we even een wat meer landelijk stukje, dan wordt het zicht belemmerd door de meer dan manshoge maÔs.
Maar bij Niebert verlaten we de hoofdweg en worden we naar 't Pad geleid, een volgens het boekje eeuwenoude verbindingsweg tussen Marum en Leek. Nu is het grotendeels een mooi slingerend schelpenfietspad. Weinig maÔs hier en opvallend veel fruitbomen. We pauzeren even op een bankje met zicht op een klein arboretum. Bij de Coendersborg in Nuis lopen we weer naar de hoofdweg, waar we bij het kerkje de etappe van vandaag beŽindigen. Even verderop is de bushalte, waar we 10 minuten later op de bus naar Leek stappen. Lekker gewandeld.
Coendersborg
Kerkje van Nuis
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact