Els' Wandelverslagen
Verslag van het Westerkwartierpluspad, 2014/2015.
Volgende
Naar boven
Vorige
Gasteren
Dan de laatste kilometers, minder interessant en de wind schuin tegen (het waait hier eigenlijk altijd), stevig doorstappen naar Aduard. De brug over het Van Starkenborghkanaal gaat net open om een paar grote binnenschepen te laten passeren, het is zo maar tien minuten wachten. Via een totaal oninteressante straat worden we dan naar de Abdijkerk, ons eindpunt, geleid. Het waarom van deze detour is ons een raadsel, de hoofdstraat was waarschijnlijk aardiger geweest. Verder een mooie route, maar wel 100% verhard.

Vrijdag 25 april 2014

 

Garnwerd - Aduard 14,8 km

Het blijft, op een enkel dipje na, maar mooi weer dit voorjaar, we hebben voor vandaag geen afspraken, dus lekker aan de wandel. Gisteren liepen we in Drenthe een controlewandeling bij Eexterveen, vandaag het Groninger land op. In eerste instantie valt het weer overigens nogal tegen: grijs en fris. We starten daarom niet zo vroeg, de zon komt in de loop van de dag. Bertus zet mij af in Garnwerd, rijdt dan naar Aduard om vervolgens terug naar Garnwerd te fietsen. Er staat nog een best stevige wind en als we samen fietsen, zouden we er veel langer over doen. Ik neem bij Hammingh vast een kopje koffie en als Bertus arriveert nemen we er nog één met een lekker stukje taart. Pas kwart voor 12 gaan we lopen. De zon is er nog niet, maar het wordt al wat lichter. Het duurt niet lang en dan wordt het heerlijk weer.
De tocht gaat door de Groningse weilanden, deels geel gekleurd door de paardenbloemen, prachtig! We zien, en horen vooral, weidevogels die nu aan het broeden zijn: grutto’s, kievieten, een wulp, een tureluur. Af en toe vliegen ze op om de aanval in te zetten op overvliegende kraaien die ze meest met succes verjagen. Weinig koeien in de wei, het lijkt ons dat je ze steeds minder buiten ziet. Wel horen we ze in de stallen. We lopen grotendeels over fietspaden die, vooral tussen het Aduarderdiep en Fransum op het voormalige eiland Middag, langs het grillige slotenpatroon aangelegd zijn. In de sloten zitten karpers, die zich af en toe even boven water vertonen.
We bezoeken even het schilderachtige kerkje van Fransum, prachtig zoals dat op de wierde ligt. De deur is open, we kunnen even rondkijken en, heel prettig in dit zo kale land, naar het toilet. Verderop passeren we het in de vorige eeuw door boer Harkema in een parkje naast zijn boerderij gebouwde curieuze kerkje. We kijken er even rond, maar laten de theeschenkerij voor wat het is.
Hammingh aan het Reitdiep
Tussen Groningen en Garnwerd is het Reitdiep strakgetrokken, maar de oude lussen zijn in het landschap nog zichtbaar.
Langs het Aduarderdiep
Hoogholtje
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact