Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Drentsche Aa, 2012/2013.
Volgende
Naar boven

Woensdag 13 juni 2012

 

Assen - Herinneringscentrum Kamp Westerbork 17 km

Na maandenlange relatieve rust wat betreft het lange-afstands-wandelen vanwege hielspoor is mijn voet weer zover hersteld dat we het aandurven om weer eens een wat langer stuk (17 km) te gaan lopen en beginnen we eindelijk De Loop van de Drentsche Aa. Het boekje hebben we al heel lang in huis. We nemen de fietsen mee, parkeren de auto bij het Herinneringscentrum en fietsen dan de 2 km naar Hooghalen. Het leek me nog niet verstandig die paar kilometer nu extra te lopen. In Hooghalen stappen we op de bus die ons snel bij het station van Assen brengt, waar we om even na tien uur aan de wandeling beginnen. Op de Brink zwaaien we eerst even af voor een kop koffie en daarna verder. Door de Gouverneurstuin en verderop het Asserbos, waar zich, zo leert het boekje ons, soms nauwelijks herkenbare restanten van beken bevinden, die ooit het stelsel van de Drentsche Aa voedden. Het is goed weer om te lopen, vrij veel bewolking maar droog, fris windje, zo’n 15°. We lopen ons al snel warm.
Eenmaal buiten Assen pauzeren we even bij het monument voor een neergeschoten Lancaster bommenwerper uit de oorlog. Twee wandeldames passeren ons. Even verderop zien we ze weer, ze lijken volkomen de weg kwijt. Dat blijkt te kloppen en we bieden onze hulp aan. Ze lopen een Knapzakroute vanuit Deurze en zijn helemaal de verkeerde kant op gelopen. Onze kaart en die van hun vergelijkend kunnen we ze de juiste richting wijzen. “Ach ja, vrouwen en kaartlezen, hè”. Zegt de één bij het afscheid. Gelukkig neemt Bertus het op dit gebied op voor zijn eigen vrouw, die tijdens de wandelingen doorgaans de kaartlezer is. Veel verkeerslawaai overigens het eerste deel van onze route: ringweg, provinciale weg, snelweg, spoor en tot overmaat van ramp wordt er op het circuit ook gereden. Maar het landschap wordt al mooier en rustiger. We lopen veelal tussen natuurlijk beheerde graslanden met hier en daar koeien, nogal wat Lakenvelders.
We passeren een akker waarop een gewas groeit dat verdacht veel op hennep lijkt. Even staan we met onze ogen te knipperen, maar ’t zal toch niet een illegaal veld zijn, denken we. Tot slot nog een mooi stuk heide en bos en dan zijn we weer terug bij het Herinneringscentrum. Mijn voet heeft zich goed gehouden.
Vorige
station Assen
Drents Museum
vijver in Gouverneurstuin
Bosbeek in het Asserbos
???
Groote Zand
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact