Els' Wandelverslagen
Verslag van het Friese Kustpad, 2009.
Dan weer verder over de dijk naar Workum, nog zo’n leuk stadje. Onderweg zien we gele kwikstaarten, ook voor het eerst. Op de gezellige Merk, naast de voor zo’n klein stadje enorme kerk, drinken we nog even een glas ijsthee en dan lopen we terug naar de auto bij het station.
Volgende
Naar boven

Goede Vrijdag 10 april 2009

Stavoren – Workum station 16,5 km

Vorige
Er is prachtig weer voorspeld voor vandaag, zo’n 22 °, dus gaan we eropuit om het eerste stuk van het Friese Kustpad te lopen. We parkeren de auto bij het station van Workum en nemen de boemel naar Stavoren. We lopen eerst even het stadje in voor een kop koffie mèt. Daarna lopen we nog een klein rondje door het stadje, maar dit blijkt toch niet zo interessant. Het vrouwtje staat nog altijd over de haven uit te kijken.
Dan gaan we op pad, de dijk op. Er is net een flink wolkenveld voor de zon getrokken, dus het is nog een beetje fris, vooral door de wind, hoewel we die heel prettig meest achter hebben. Kilometers lang lopen we over de dijk langs het IJsselmeer, al of niet met schapen en dus met meer of minder schapenkeutels. En natuurlijk moet er regelmatig over hekken geklommen worden. Er is veel te zien op het water: zeilboten en verderop wind- en kitesurfers.
Het is al weken mooi weer en de natuur is zo ongeveer geëxplodeerd. Er staat van alles in bloei en ook vandaag wordt het weer zo’n mooie dag, 20°, dus we gaan weer lekker een stukje verder lopen op het Friese Kustpad. Het wordt dit keer een onvervalste duatlon. We hebben de fietsen bij ons. Openbaar vervoer kan, maar is omslachtig, daarom fietsen we de tien km van Makkum naar Workum. Het is een mooi tochtje langs de dijk met als enig nadeel een matig oostenwindje, schuin tegen dus. Erg sportief allemaal. Maar Bertus rijdt voorop en houdt mij zo in de luwte. Onderweg passeren we zowaar een paar tulpenvelden. Even afgestapt voor een paar foto’s. In ruim een half uur zijn we in Workum en we zijn dan wel toe aan een kop koffie. We nemen er, we zijn tenslotte in Friesland, een stuk oranjekoek bij.
Zaterdag 25 april
Workum – Makkum 16 km
Veel schapen hebben al lammetjes, geweldig leuk om te zien. We lopen er rustig langs en maken omtrekkende bewegingen om ze niet teveel te storen. De meeste blijven ook wel op een afstandje, maar een paar lammetjes kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en komen vrolijk aanhuppelen. Ze laten zich zelfs aanraken tot groot ongenoegen van een soort oppasoma, die blatend achter ons aanloopt, moeders en kinderen waarschuwend dat er enge mensen in aantocht zijn. Of misschien is ze wel gewoon aan het schelden.
Vlak voor Hindeloopen lopen we langs een paar enorme campings die vol zitten. Voor zover we kunnen zien en horen vooral met Duitsers. Ook in Stavoren en Hindeloopen lopen veel Duitse toeristen rond, die de Paasdagen hier doorbrengen. Hindeloopen is een leuk stadje; veel water, leuke oude pandjes. We gaan even van de route
Dan gaan we op pad, via een smal steegje Workum uit, bruggetje over en over een mooi pad door de weilanden, een oud kerkenpad. We passeren nog meer bruggetjes en hekjes en bij het laatste hekje gaat het even mis. Iemand heeft de bovenkant van het hek met een mes bewerkt en voor ik het in de gaten heb, zit er een flinke splinter in mijn vinger. Na enig gewurm is het ding eruit, pleister erop en we kunnen verder. We lopen een stukje over de dijk tussen de schapen en verderop koeien. Weer oppassen waar we onze voeten zetten. Dan gaan we meer landinwaarts, vooral over betonpaden tussen weilanden met paardenbloemen en pinksterbloemen. Ook zuring en een enkele boterbloem zien we al en in de bermen begint het fluitekruid. Het is heerlijk weer (nu de wind in de rug) en het
weidse landschap is prachtig.
Het museumdorpje Allingawier bekijken we even en dan gaat de route verder door weilanden en over onverharde paden langs het Van Panhuijskanaal. We moeten nogal eens een hek over klauteren. De boeren komen waarschijnlijk niet onder het recht van overpad uit, maar maken het de wandelaar niet te gemakkelijk. Bij een brug moeten we zelfs via een paar plankjes om een hekje heen, dat over het kanaal uitsteekt. Oppassen dus, één misstap en plons. Avontuur, avontuur! Het gaat allemaal goed. Dan komen we in Makkum, ook een leuk stadje, wat helaas ontsierd wordt door een reusachtige loods bij de haven. Volgende keer zullen we hier wat uitgebreider bekijken. We halen de fietsen op in Workum en keren weer huiswaarts.
Op een grasveldje langs het water gaan we zitten voor de picknick. Het is flink warm geworden, de truien kunnen uit, broekspijpen afgeritst. We
maken een korte stop bij een vogelkijkhut, die uitkijkt op een aantal vogeleilandjes vlak voor Hindeloopen. Er zijn veel vogels. Ook op de strekdammen langs de dijk zien we van alles, maar we herkennen ze lang niet allemaal. Volgens een paar vogelende studentes die we passeren zitten er o.a. kemphanen. Dat vinden we wel bijzonder, die hadden we nog niet eerder gezien.
Ferwoude.
Allingawier.
Allingawier.
Makkum.
 om wat meer te zien.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact