Els' Wandelverslagen
Verslag van het Trekvogelpad, 2005/2008.
Met een grote slinger lopen we via Zuiderwoude tussen de veenweiden met allemaal watertjes door naar Ransdorp. Wel allemaal over asfalt. Er zijn al heel wat fietsers en joggers op pad en hoe dichter we bij Amsterdam komen, hoe drukker het wordt.
Volgende
Naar boven
Zaterdag 9 september 2006

Purmerend - Broek in Waterland 23 km
Vorige
We zijn vanmorgen bijtijds vertrokken voor een tweedaags stuk Trekvogelpad en parkeren om 10 uur de auto bij het station van Purmerend. Eerst maar eens een kop koffie mèt genomen en dan op pad. Het is Open Monumentendag, dus we kunnen even de kerk op de Kaasmarkt in om wat rond te kijken. Maar niet lang, want we starten net en hebben nog een heel stuk voor de boeg. We verlaten Purmerend. De tocht gaat door polders, langs dijkjes en veel water. Het is prachtig weer, zonnig, al staat er een flinke bries uit het zuidoosten, grotendeels tegen dus. Bij Ilpendam steken we met het pontje het Noordhollands Kanaal weer over.
Om kwart voor 6 arriveren we in Broek in Waterland, een schilderachtig dorpje met huizen met houten gevels. We zijn aardig moe, want niet gewend aan zwaardere rugzakken. We drinken een koel glas in een restaurant (moeten we wel even naar zoeken) en dan lopen we naar ons overnachtingsadres. 's Avonds gaan we eten in Pannekoekenrestaurant De Witte Swaen, een aanrader. Niet alleen 60 soorten pannenkoeken, maar ook een heerlijke kaasfondue, die wij dus namen. Op de terugweg naar ons logeeradres hoort Bertus een brandalarm afgaan in een school en gaat hij op onderzoek uit. Hij ziet niets, maar belt toch maar de politie. Ook de jeugd uit de buurt bemoeit zich ermee, allemaal reuze spannend; brand is er niet, maar je weet nooit wat dan wel. Als de politie gearriveerd is laten we het verder aan hun over, want we zijn moe en willen gaan slapen.
Na een prima nachtrust en dito ontbijt zijn we voor half 10 al op weg. Het is heerlijk weer, zon, helder, minder wind dan gisteren. We wandelen nog een keer door het leuke oude centrum van Broek in Waterland, maar ik moet er niet te lang blijven, want je blijft fotograferen.
Zondag 10 september

Broek in Waterland - Amsterdam Flevopark 19 km
Dan door naar Durgerdam, een al even pittoresk voormalig vissersdorpje. Op de dijk hebben een prachtig zicht op het IJ en de uitbreidingen van Amsterdam aan de overkant. Wel jammer dat er zich zoveel sightsee-end autoverkeer over de dijk wringt. Als we het dorp uit zijn blijven we over de kruin van de dijk lopen. Daar hebben we het mooiste zicht en vangen we nog een beetje wind, want het is behoorlijk warm geworden. Tot in Schellingwoude, ook een oud dijkdorpje maar nu helemaal ingekapseld door Amsterdam-Noord, volgen we de dijk. Daarna voert de route ons linksaf de Oranjesluizen over. Leuk deel van de route! We blijven over dijken lopen, nu behoorlijk overwoekerd; het kost moeite de brandnetels te ontwijken. Na de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal zoeken we een klein eindje verder de tramhalte Flevopark op. Hier nemen we lijn 7 naar het Muiderpoortstation. De trambestuurster heeft er zin in en zwaait gezellig naar ons als we uitgestapt zijn. We nemen de trein naar Amsterdam Centraal, overstappen en om 5 uur zijn we weer in Purmerend.
In Ransdorp, ook al schilderachtig, eten we tegenover de kerk met de karakteristieke stompe toren een uitsmijter bij Café De Zwaan.
Neckermolen net buiten Purmerend.
De Dorre Ilp en Ilpendam.
Zwanenfamilie kiest in ganzenpas het hazenpad.
Zwanenbloemen.
Broek in Waterland.
Gevel van De kleine Walvis AD 1629
Ransdorp.
Stadhuis uit 1652.
Durgerdam.
Kerkje van Schellingwoude.
Op de Oranjesluizen.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact