Els' Wandelverslagen
Verslag van het Domelapad, gelopen in 2004.
Dan bereiken we het riviertje de Linde (of Lende) en volgt een prachtig stuk natuurgebied. Wel lopen we over een geasfalteerd fietspad, maar het is hier zo mooi dat dat niet erg is. De route stuurt ons verderop het 'Kuierpaed' op, door het moerasbos. Dat had beter achterwege kunnen blijven, want niet zo interessant, overwoekerd en veel steekbeesten. We moeten vooral blijven lopen, anders worden we lekgeprikt. Elke foto die ik neem is op z'n minst goed voor twee jeukbulten. Terug langs de Linde (of Lende) wordt het weer leuk. Het is warm, maar met een verkoelend windje. Met het een en ander aan onnodig geslinger passeren we achtereenvolgens snelweg, spoor en provinciale weg. Dan gaat het pad verder langs de Linde (of Lende) over een dijkje waar schapen lopen. Oppassen waar we onze voeten neerzetten, dus. We vinden een heerlijk rustplaatsje aan het water om even wat te drinken, te snurken (Bertus), en met de warme voeten in het water te bungelen (ik). Als we Oldemarkt in zicht hebben moeten we volgens ons 10 jaar oude boekje nog een grote slinger maken om via een brug naar de andere kant van de rivier te komen. Er blijkt echter een nieuw fietspad langs het Mallegat naar Oldemarkt te lopen, waar we kunnen komen met een pontje. Wit-rood-markeringen hebben we sowieso al heel lang niet meer gezien. Het is niet onze gewoonte, maar we kiezen nu voor deze kortere, maar naar ons idee veel leukere route naar Oldemarkt.
Naar boven
Zondag 13 juni 2004

Zorgvlied - NIVON kampeerterrein De Meenthe bij Noordwolde 19 km
Vorige
Vroeg van huis, fietsen mee, de auto zetten we bij De Meenthe, dan een klein stukje fietsen naar Noordwolde en verder met de lijntaxi. De chauffeuse is zo aardig even om te rijden en ons in Zorgvlied af te zetten. Zo zitten we om 10 uur aan de koffie in Villa Nova. Een mooie route vandaag, veel door bos en hei. Als we over een bospad lopen, stapt 100 meter voor ons opeens een ree het pad op. Ze blijft een poosje doodstil naar ons kijken (en wij naar haar) en besluit dan maar weer om te keren en het hazepad te kiezen. Mooie ontmoeting.
In deze streek staan hier en daar nog koloniehuisjes, boerderijtjes uit de 19e eeuw, toen de Maatschappij van Weldadigheid hier koloniŽn stichtte om de armoede in de grote steden in het westen te bestrijden en land te ontginnen. Veelzeggend is ook de naam van hoeve Immer Moed.
Hoewel we over een paar dagen met vakantie gaan en eigenlijk veel te doen hebben, besluiten we vanwege het mooi weer een dagje te spijbelen voor een stukje Domelapad. Met de fiets rijden we van Oldemarkt naar het dorpje De Blesse en van daaruit verder met de bus. In Noordwolde kunnen we gelukkig al terecht voor een kop koffie. Dat start toch stukken prettiger. Dan een dikke kilometer lopen om de route weer op te pikken. Tot aan het dorpje De Hoeve lopen we over de Jokweg, waar we af en toe bijna van de sokken gereden worden door soms langsrazend gemotoriseerd verkeer.
Donderdag 29 juli 2004

Noordwolde - Oldemarkt 21 km
Nog ťťn etappe te gaan staan wij deze zondag vroeg op en rijden wij naar Steenwijk om bij het station in de bestelde regiotaxi te stappen. Die laat een half uur op zich wachten, maar uiteindelijk gaan we dan toch op weg naar Oldemarkt. Dat is gelukkig maar een kwartiertje rijden. Het is nog kerktijd in Oldemarkt, dus geen koffie. De route voert grotendeels over verharde fietspaden en is, in tegenstelling tot het vorige stuk, niet zo interessant. Wel worden we nog een paar kilometer het riet ingestuurd, maar het is met riet net als met maÔs: ik kan er niet overheen kijken. De Woldakkers en het Woldlakebos zijn een puntje Weerribben, een laagveenafgraving met water, rietvelden en bosjes, maar het water krijgen we dus niet veel te zien. Als we bij Steenwijk aankomen (gedempte kanalen, nieuwe drukke rondwegen) is het de bedoeling via een bruggetje een park te doorkruisen, maar dit bruggetje blijkt ingestort. Verder dan maar langs een wijk in aanbouw en een gedempte vaart. Dan blijken we verderop toch nog het park in te kunnen, met daarin een heuse theekoepel, waar warme drankjes verkocht worden. Langs een prachtige villa in Jugendstil, helaas helemaal in de steigers, verlaten we het park. Steenwijk heeft een aardig centrum omgeven door wallen en grachten en met een oude en heel grote kerk. Even verderop bereiken we het station. Eindpunt Domelapad: mooie stukken, maar aan revisie toe.
Zondag 3 oktober 2004

Oldemarkt - Steenwijk 16 km
Doldersumse Veld.
Koloniehuisje.
Hoeve Immer Moed.
Noordwolde, molen Windlust.
Kerkje De Hoeve.
De Linde.
Oldemarkt.
Woldakkers.
Steenwijk, Grote Kerk.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact