Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
De dag begint zonnig, maar al gauw komt er bewolking opzetten vanuit het zuidwesten. En we willen niet in de stromende regen op de Donon lopen. Toch maar naar toe gereden, maar het ziet er niet goed uit. Door naar Schirmeck, het druppelt wat, maar het klaart ook weer op. Valt eigenlijk wel mee. We rijden terug, zetten de auto bij de Col de l'Engin en gaan lopen. Nu begint de serieuze klim naar de top van de Donon (1008m). Eerst een breed pad en niet al te steil, maar dan een steil rotsachtig zigzagpad. Dat is opletten en af en toe moet ik even op adem komen (en van het uitzicht genieten). Het is gelukkig droog en erg mooi. Na een uurtje zijn we op de top. Onze eerste duizender op de GR5! Het is bewolkt, winderig en koud, maar nog steeds droog. Er lopen meer mensen rond en één van hen maakt een foto van ons beiden. Het is te koud om er lang te blijven, ook het gereconstrueerde Gallo-Romeinse tempeltje waaien we uit, dus gaan we al gauw aan de andere kant naar beneden. De afdaling naar de Col du Donon is een stuk eenvoudiger.
Volgende
Naar boven
Woensdag 23 augustus 2006

St. Quirin - Col de l'Engin 22,2 km
Donderdag 24 augustus (Bertus'verjaardag)

Col de l'Engin - Schirmeck 14,6 km
Vorige
Het is een prachtige dag en we vertrekken al vroeg naar de Col de l'Engin om te gaan liften. Er is weinig verkeer, maar de eerste auto stopt. Het aardige Franse echtpaar neemt ons mee naar Abreschviller, waar we een 2e vlotte lift krijgen naar St. Quirin. We starten maar weer eens met een kop koffie. En duiken dan gelijk het bos in. Om alvast een beetje te wennen aan het klimmen moeten we een flinke heuvel over om Abreschviller te bereiken. Hier leggen we even aan bij Restaurant du Donon voor een rijk gevulde Salade Vosgienne. Nog 2 km tot Lettenbach lopen we vlak, maar dan begint het serieuze werk: klimmen, soms steil, maar meest geleidelijk en af en toe een klein stukje dalen. Het is hier prachtig. Er zijn veel open plekken, vooral vanwege de kerststorm, waar nu varens, brem en heide groeit en dan heb je de mooiste vergezichten.
De dame van de 2e lift vertelde over de orkaan. Ze woont aan de rand van het bos en zag de bomen omvallen. En ze zag het wild het bos uitvluchten. Angstaanjagend en niet voor te stellen. En daarna dorpen geïsoleerd en de bossen voor lange tijd ontoegankelijk. Op één van de open plekken is een mooi grasveldje, waar we een poosje heerlijk languit gaan, even de vermoeide spieren ontspannen. We worden alleen gestoord van de vliegen. Ik begin nu een beetje te begrijpen hoe een koe in de wei zich moet voelen. Bij de Borne Brignon, een oude Romeinse mijlpaal, heeft een of andere grapjas uit een boomstronk een locomotief gezaagd. We lopen hier langs een Romeinse route en zien meerdere grens- en mijlpalen. Als we de bijenkasten op het Croix Simon zonder ongelukken gepasseerd zijn, volgt nog een pittige klim met uitzicht op de Donon, maar de laatste kilometers zijn vlak.
Daar begint de lange afdaling naar Schirmeck. Parallel aan de weg, maar dan over bospaden, vooral smalle. Het is goed opletten op de markeringen. Ze zijn er wel, maar niet meer dan strikt noodzakelijk en je ziet er gauw één over het hoofd. Ik ben niet zo dol op smalle paadjes op hellingen, dus wat mij betreft af en toe toch een wat moeizame bedoening. Het valt gelukkig erg mee met de glibberigheid. Twee keer moet de poncho even aan vanwege een buitje, maar daarna schijnt weer de zon. Onverwacht spoedig bereiken we dan toch Schirmeck. We lopen even door naar het centrum om het bereiken van de Donon èn Bertus' verjaardag te vieren met koffie/thee en taart. Dan terug naar het station, waar de stationschef een taxi (nu eens niet liften) voor ons belt die ons weer terugbrengt naar de auto. Einde traject Luxemburg - Lotharingen en einde vakantie. Morgen naar huis en volgend jaar hopelijk weer verder. We hebben de hele winter de tijd om erover na te denken hoe we het dan gaan aanpakken.
St.Quirin een dag later.
Abreschviller.
Bel Roche.
De Donon.
Op de Donon!
Grandfontaine.
Wackenbach.
Station van Schirmeck.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact